Hoe kan de sportpedagoog bijdragen aan een sociaal veilig sportklimaat op jouw vereniging?

Sinds november 2022 is er bij Delft voor Elkaar een Sportpedagoog in dienst, namelijk Esmée Smit. Zij kan Delftse sportverenigingen en sportaanbieders op verschillende manieren ondersteunen, lees in dit artikel waarmee.

Adviseren & ondersteunen
De Sportpedagoog kan de sportvereniging op verschillende manieren adviseren en ondersteunen. 

 • Sociaal Veilig Sportklimaat (SVSK)
  Bij een SVSK gaat het erom dat leden zich veilig en comfortabel voelen binnen de club, en dat hun mentale en fysieke gezondheid wordt bewaakt. Het is een breed containerbegrip en de Sportpedagoog kan, middels het stappenplan SVSK, ondersteunen om bij jou op de vereniging de eerste/vervolg stappen te zetten naar een dergelijk klimaat.

 • Pedagogisch beleid
  Wil je werken aan de ontwikkeling van een pedagogisch beleid voor de vereniging? In een pedagogisch beleidsdocument staat hoe de vereniging de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen en jongeren die bij haar sporten wil bevorderen. Samen kan er gewerkt worden aan een levend en praktijkgericht document.

 • Pedagogische vraagstukken
  Zit je met vragen over hoe om te gaan met bepaalde situaties, hoe te reageren op gedrag van leden, of hoe bepaalde pedagogische principes toe te passen binnen de sportclub? Stel ze gerust!

 • Losse hulpvragen
  De sportpedagoog kan ook ondersteuning bieden bij losse hulpvragen. Dit kunnen vragen zijn die niet direct gerelateerd zijn aan de bovengenoemde onderwerpen, maar waarbij de expertise van de sportpedagoog nuttig kan zijn.

Gratis cursus 4 inzichten over trainerschap
Als trainer speel je een cruciale rol in de ontwikkeling van een kind. De 4 inzichten over trainerschap, ontwikkeld door NOC*NSF, bieden handvatten voor een effectieve aanpak. Deze inzichten zijn: structureren (duidelijkheid bieden), stimuleren (positieve feedback geven), individuele aandacht (begrip tonen voor het kind) en regie overdragen (kinderen betrekken bij de training). De Sportpedagoog kan een gratis cursus over deze 4 inzichten geven op jouw vereniging, nuttig voor zowel nieuwe als ervaren trainers. In dit artikel lees je nog meer over deze cursus. 

Trainersbegeleiding
De sportpedagoog helpt trainers om hun pedagogische en inhoudelijke vaardigheden te ontwikkelen en versterken. Dit kunnen verschillende onderwerpen zijn.

 • Intervisie:
  Trainer/coaches kunnen tijdens intervisie vragen stellen aan elkaar en/of de sportpedagoog  vwb vraagstukken en situaties die op het sportveld plaatsvinden.   

 • Autisme:
  De sportpedagoog ondersteunt trainers op het gebied van bewustwording en praktische handvatten over kinderen met autisme. 

 • Pedagogisch sportklimaat:
  De sportpedagoog helpt trainers om een positieve en veilige leeromgeving te creëren waar kinderen zich sociaal en mentaal kunnen ontwikkelen.

 • Losse hulpvragen:
  Zit je met kleinere vragen, waar een snel antwoord wenselijk is? Je kunt altijd bellen, WhatsAppen, of mailen.

Producten
De sportpedagoog kan een handleiding voor autisme voor trainers/coaches aanleveren, die stapsgewijze instructies en oefeningen bevat om de interactie te verbeteren. Daarnaast kan de sportpedagoog helpen met het organiseren van kleedkamergesprekken, die het teamdynamiek bevorderen door een open communicatie en discussie.


Sociaal Veilig Sportklimaat
Een sportpedagoog draagt bij aan een sociaal veilig sportklimaat door:

 • Vier basisvoorwaarden:
  Minimale, makkelijk te realiseren voorwaarden om te starten met een Sociaal Veilig Sportklimaat op de sportvereniging.

 • Ouderbetrokkenheid:
  Het stimuleren van ouderparticipatie en het maken van afspraken met ouders.

 • Inclusief sporten:
  Het waarborgen dat iedereen op zijn/haar eigen niveau kan sporten.

 • Grensoverschrijdend gedrag:
  Het aanpakken van ongewenst gedrag en het creëren van een veilige omgeving.

 • Pedagogisch sportklimaat:
  Het bewust en competent begeleiden van sporters, met focus op plezier en ontwikkeling.
Translate

Aanmelden voor Hoe kan de sportpedagoog bijdragen aan een sociaal veilig sportklimaat op jouw vereniging? tijdens de Delftse Sportweek 2022

Wil je kennismaken met Hoe kan de sportpedagoog bijdragen aan een sociaal veilig sportklimaat op jouw vereniging? tijdens de Delftse Sportweek? Vul hieronder jouw gegevens in en druk op verzenden. Je bent dan automatisch aangemeld voor deze activiteit. Je mag ook altijd nog spontaan (zonder aanmelding) meedoen, mits er nog plek is bij deze activiteit. Aanmelden is dus wel slim!

Geslacht

Aanmelden voor
Hoe kan de sportpedagoog bijdragen aan een sociaal veilig sportklimaat op jouw vereniging?

Een kennismaking of proefles aanvragen.

Wil je kennismaken met Hoe kan de sportpedagoog bijdragen aan een sociaal veilig sportklimaat op jouw vereniging? of een proefles aanvragen? Vul hieronder jouw gegevens in en druk op verzenden. Een contactpersoon van de vereniging/aanbieder zal dan later contact met je opnemen.

Geslacht

Aanmelden voor

Wij gebruiken cookies voor
een betere ervaring

Hulp nodig bij het vinden van je sport of activiteit?

Hulp nodig bij het aanmelden van je sport of activiteit?